EAPC Course on "Diagnostics in Sports Cardiology" 06th – 08th May, 2024, Munich, Germany

Venue:

Technical University of Munich, University Hospital, Department of Preventive Sports Medicine and Sports Cardiology, Georg-Brauchle-Ring 56, D-80992 Munich, Germany

Scientific head:

Martin Halle, MD, Preventive Sports Medicine and Sports Cardiology, University Hospital "rechts der Isar" of Technical University of Munich, Munich, Germany

Isabel Fegers-Wustrow, MD, Preventive Sports Medicine and Sports Cardiology, University Hospital "rechts der Isar" of Technical University of Munich, Munich, Germany

Organisation:

Day 1:

- Isabel Fegers-Wustrow, MD, Preventive Sports Medicine and Sports Cardiology, University Hospital "rechts der Isar" of Technical University of Munich, Munich, Germany
- Fritz Wimbauer, MD, MBA, Salzburger Landeskliniken, Salzburg, Austria

Day 2:

- Stephan Müller, PhD, Preventive Sports Medicine and Sports Cardiology, University Hospital "rechts der Isar" of Technical University of Munich, Munich, Germany
- Flavio D'Ascenzi, MD, University of Siena, Italy

Day 3:

- Martin Halle, MD, Preventive Sports Medicine and Sports Cardiology, University Hospital "rechts der Isar" of Technical University of Munich, Munich, Germany
- Mario Weichenberger, PhD, Preventive Sports Medicine and Sports Cardiology, University Hospital "rechts der Isar" of Technical University of Munich, Munich, Germany

Sports Cardiology is an emerging field within cardiology. ESC Guidelines have outlined the scope and clinical statements on diagnostics, therapy and exercise recommendations have been published. However, the practical aspects in addition to the scientific and clinical background are often lacking in those becoming interested in preventive and sports cardiology.

The three days seminar will give practical recommendations on the basis of general cardiology for those starting as well as those already practicing within the field. The course will give an in-depth overview on the specific aspects of echocardiology and exercise testing in sports cardiology. In practical sessions patients will be on site and diagnostics will be assessed in athletes, leisure time sportsmen with and without cardiovascular disease.

The days can be booked as a total or each day separately. Low numbers of attendees of 15-20 will assure a hands-on teaching atmosphere. A certificate will be handed out after completion of each course.





I. Echocardiography in Sports Cardiology - May 6th, 2024

Learning Objectives:

- Understanding the echocardiographic assessment of cardiac changes in athletes
- Getting to know special diagnostics in sports cardiology (stress echocardiography, strain analysis, tissue Doppler) and relevant sports cardiology issues
- Learning how to differentiate between an athlete's heart and cardiomyopathies

Target Group:

• Medical doctors interested in sports cardiology with moderate to advanced echocardiography skills

Organisation:

- Isabel Fegers-Wustrow, MD (Preventive Sports Medicine and Sports Cardiology, Munich, Germany)
- Fritz Wimbauer, MD (Salzburger Landeskliniken, Salzburg, Austria)

Time	Duration	Торіс	Speaker			
09:00 - 09:15	15 min	Welcome and introduction	I. Fegers-Wustrow, MD, F.			
			Wimbauer, MD, MBA			
	Theoretical Part					
09:15 – 09:45	30 min	Basics of Echocardiography in Athletes	I. Fegers-Wustrow, MD			
		Indication, Cardiovascular Adaptation,				
		Parameters				
09:45 – 09:50	5 min	Discussion				
09:50 – 10:20	30 min	Echocardiographic special diagnostics in sports	M. Schindler, MD,			
		cardiology part 1	Baden, CH			
		Strain analysis, tissue Doppler,				
		3D echocardiography				
10:20 - 10:30	10 min	Discussion				
10:30 - 10:45	15 min	Break				
10:45 - 11:25	40 min	Special Questions part 1	F. Wimbauer, MD, MBA			
		-Coronary Anomalies				
		-Valvular heart disease (bicuspid/ MV-Prolapse)				
11:25 - 11:40	15 min	Discussion				
11:40 - 11:50	10 min	Break				
11:50 - 12:40	50 min	Special Questions part 2	J. Scharhag, MD			
		Athlete's heart vs. cardiomyopathies	Vienna, AU			
12:40 - 12:55	15 min	Discussion				
12:55 - 13:25	30 min	Echocardiographic special diagnostics in sports	F. D'Ascenzi, MD, Siena,			
		cardiology part 2	IT			
		Stressechocardiography				
13:25 - 13:35	10 min	Discussion				
13:35 - 14:15	40 min	Lunch				
		Practical Part (Training at Patients)				
14:15 – 16:30	135 min	Practical Echocardiography (à 45 min)	I. Fegers-Wustrow, MD, F.			
		- Case 1: Athlete's heart	Wimbauer, MD, M.			
		- Case 2: HCM	Schindler, MD			
		- Case 3: ACM/A(R)VC				
16:30 - 16:45	15 min	Farewell				
		· · · · · · · · · · · · · · · · · · ·				



II. Basics of Cardiopulmonary Exercise Testing (CPET) - May 7th, 2024

Learning Objectives:

- Understanding the basics of exercise physiology and the physiology behind CPET
- Learning how to conduct and interpret cardiopulmonary exercise testing

Target Group:

• CPET beginners (no to low experience; medical doctors or scientists)

Organisation:

- Stephan Müller, PhD (Preventive Sports Medicine and Sports Cardiology, Munich, Germany)
- Flavio D'Ascenzi, MD (University of Siena, Italy)

Time	Duration	Торіс	Speaker			
09:00 - 09:10	10 min	Welcome and introduction	S. Müller, PhD, F.			
			D'Ascenzi, MD, Siena, IT			
Theoretical Part						
09:10 - 09:25	15 min	CPET Equipment (Set-Up and Calibration)	M. Weichenberger, PhD			
09:25 - 09:30	5 min	Discussion				
09:30 - 10:30	60 min	Basic Exercise Physiology – CPET made easy	S. Müller, PhD			
10:30 - 10:45	15 min	Discussion				
10:45 - 11:05	20 min	Break				
11:05 - 11:30	25 min	Understanding pathological changes in the	M. Guazzi, MD, Milan, IT			
		9-panel plot – Part I				
11:30 - 11:40	10 min	Discussion				
11:40 - 12:05	25 min	Understanding pathological changes in the	J. Meyer, MD, Munich,			
		9-panel plot – Part II	GER (tbc)			
12:05 - 12:15	10 min	Discussion				
12:15 - 12:40	25 min	Understanding pathological changes in the	D. Dumitrescu, MD, Bad			
		9-panel plot – Part III	Oeynhausen, GER			
12:40 - 12:50	10 min	Discussion				
12:50 - 13:50	60 min	Lunch				
13:50 - 14:10	20 min	Plausibility and measurement errors,	S. Müller, PhD			
		Case examples				
14:10 - 14:15	5 min	Discussion				
14.15 - 14:35	20 min	CPET protocols, criteria for maximal	I. Fegers-Wustrow, MD			
		exhaustion, termination criteria				
14:35 - 14:40	5 min	Discussion				
14:40 - 15:00	20 min	Exercise Prescription based on CPET	F. D'Ascenzi, MD			
15:00 - 15:10	10 min	Discussion				
15:10 - 15:30	20 min	Break				
Practical Part						
15:30 - 17:00	90 min	Practical demonstration	all			



III. Basics Lactate Testing - May 8th, 2024

Learning objectives:

- to know the aims and content of lactate performance diagnostics and to be able to evaluate results using reference values
- to understand the physiological mechanism of aerobic and anaerobic metabolism
- to know different lactate threshold concepts and to understand differences
- to perform lactate performance diagnostics in practice

Target Group:

• Lactate beginners (no to low experience; medical doctors or scientists)

Organisation:

- Martin Halle, MD (Preventive Sports Medicine and Sports Cardiology, Munich, Germany)
- Mario Weichenberger, PhD (Preventive Sports Medicine and Sports Cardiology, Munich, Germany)

Time	Duration	Торіс	Speaker			
09:00 - 09:10	10 min	Welcome and introduction	M. Halle, MD, M. Weichenberger, PhD			
		Theoretical Part				
09:10 - 09:35	25 min	Methods and basics of endurance performance diagnostics, advantages of lactate performance diagnostics, fields of application	M. Halle, MD, M. Weichenberger, PhD			
09:35 - 09:45	10 min	Discussion				
09:45 - 10:35	50 min	Energy metabolism and exercise, theoretical basics of lactate metabolism and lactate threshold concepts	K. Röcker, MD, Furtwangen, GER (tbc), M. Weichenberger, PhD			
10:35 - 10:45	10 min	Discussion				
10:45 - 11:05	20 min	Break				
11:05 - 11:35	30 min	Basics and practical implementation of lactate sampling, equipment: ergometers, lactate measurement devices, lactate analysis software	M. Weichenberger, PhD, F. Möckel, MD, Regensburg, GER			
11:35 - 11:45	10 min	Discussion				
	Practical Part					
11:45 - 13:15	90 min	Lactate diagnostics (in groups)	J. Steinacker, MD, Ulm, GER (tbc), M. Weichenberger, PhD, F. Möckel, MD, K. Röcker, MD, M. Halle, MD			
13:15 - 14:15	60 min	Lunch				
Theoretical Part						
14:15 - 16:15	120 min	Evaluation and interpretation of lactate performance curves, Training recommendations, Planning of endurance- training and training control based on lactate	M. Halle, MD, J. Steinacker, MD (tbc)			
16:15 - 16:45	30 min	Discussion				
16:45 - 17:00	15 min	Conclusion and Farewell	all			



Panelists:

Day 1:

- Isabel Fegers-Wustrow, MD, Preventive Sports Medicine and Sports Cardiology, University Hospital "rechts der Isar" of Technical University of Munich, Munich, Germany
- Fritz Wimbauer, MD, MBA, Salzburger Landeskliniken, Salzburg, Austria
- Michael Schindler, MD, Kardiologie, Sportkardiologie UND Sportmedizin, Baden, Switzerland
- Jürgen Scharhag, MD, Institut für Sport- und Bewegungswissenschaft, Vienna, Austria
- Flavio D'Ascenzi, MD, Department of Medical Biotechnology, Siena, Italy

Day 2:

- Stephan Müller, PhD, Preventive Sports Medicine and Sports Cardiology, University Hospital "rechts der Isar" of Technical University of Munich, Munich, Germany
- Flavio D'Ascenzi, MD, Department of Medical Biotechnology, Siena, Italy
- Mario Weichenberger, PhD, Preventive Sports Medicine and Sports Cardiology, University Hospital "rechts der Isar" of Technical University of Munich, Munich, Germany
- Marco Guazzi, MD, Department of Health Sciences, University of Milan, Milan, Italy
- Joachim Meyer, MD, Pneumology and internal intensive care & respiratory medicine, Munich Clinic, Munich, Germany (tbc)
- Daniel Dumitrescu, MD, General and interventional cardiology/angiology, Bad Oeynhausen, Germany

Day 3:

- Martin Halle, MD, Preventive Sports Medicine and Sports Cardiology, University Hospital "rechts der Isar" of Technical University of Munich, Munich, Germany
- Mario Weichenberger, PhD, Preventive Sports Medicine and Sports Cardiology, University Hospital "rechts der Isar" of Technical University of Munich, Munich, Germany
- Kai Röcker, MD, Institute for Applied Health Promotion and Exercise Medicine, Furtwangen, Germany (tbc)
- Frank Möckel, MD, Sports Medicine, Regensburg, Germany
- Jürgen Steinacker, MD, Sports and rehabilitation medicine, Ulm, Germany (tbc)



The Course will be sponsored by the following companies:



 ${\ensuremath{{\ensuremath{\in}{2000}}}\xspace / 6m^2}$ exhibition on 06-08.05.2024 plus logo on website and program booklet

\mu Bristol Myers Squibb"

 ${\ensuremath{\in}} 2000$ / $6m^2$ exhibition on 06-08.05.2024 plus logo on website and program booklet

U NOVARTIS

 ${\rm \in}1500$ / $6m^2$ exhibition on 06.05.2024 plus logo on website and program booklet

